четвртак, 2. октобар 2014.

Игре скакања и прескакања (Збирка 300 игара)

Маца и врапчићи

Поред зида се постави шведска клупа која представља грану стабла. Дјеца су врапчићи који се весело крећу по игралишту суножним поскоцима. Када маца замјауче, сви врапчићи одлете на грану, а маца се повлачи. Чим маца оде, врапчићи опет опет слијећу са гране. Маца кад ухвати врапчића, мијењају се улоге.

Лов на лептира

Дјеца формирају круг, тако да могу изводити покрете који се захтјевају у игри. У средини круга је учитељ са штапом у руци, дужине 1,5 m. За врх штапа је привезан већи шарени лептир. Игра почиње тако што учитељ кружи штапом на ком је лептир изнад дјечијих глава. Дијете покушава, скачући, да дохвати лептира кад је изнад његове главе. Учитељ подстиче дјецу на што већи скок прилагођавањем  удаљености лептира сваком појединцу.

Која ће врста даље скочити

Дјецу подијелити у двије групе. Свако дијете изводи по један скок суножним одразом из мјеста. Учитељ евидентира сваки резултат. Кад сва дјеца, из обје групе, изведу по један скок, учитељ сабира резултате сваке групе и проглашава побједника (група чији је укупан збир већи). 

Преношење лопте поскоцима

На размаку од три метра, повуку се двије хоризонталне линије. Иза једне стану дјеца подијељена у колоне по четворо-петоро. Челници у колонама имају лопте. На учитељов знак, стављају лопте између ногу и суножним поскоцима скачу, носећи тако лопту до друге линије. Када пређу линију, окрену се према својој колони и закотрљају лопту сљедећем из своје колоне. игра се наставља на исти начин.

Скочи брзо

Дјецу подијелити у двије једнаке групе - колоне, које су удаљене једна од друге 3-4 m. Међусобни размак дјеце у колони је 2-3 корака. По једно дијете које је на челу колоне држи палицу око 20 cm изнад тла креће се ка зачељу колоне. Дјеца у колони, кад наиђе дијете са палицом, прескачу палицу суножним поскоком у мјесту. Колона која прије обави задатак, побједник је  у том кругу игре. Игра се понови више пута. 

Скок удаљ са увећањем скокова

На подлози за скакање исцрта се 4-5 линија с тим што је размак између сваке сљедеће линије већи за 10-15 cm. Задатак је да дјеца суножним поскоцима скачу са једне на другу (наредну) линију и изврше задатак у цјелини. Скакање поновити више пута. 

Нема коментара:

Постави коментар