четвртак, 2. октобар 2014.

Игре ходања и трчања (Збирка 300 игара)

Прозивање бројева

Дјеца се подијеле у двије врсте, заузму сједећи положај, окренути једни према другима. Размак између група је до 10m. Дјеца једне и друге групе имају бројеве од 1 до 10 (или више ако је дјеце више). На средини простора је лопта. Када учитељ одређени број прозове, дјеца и једне и друге групе која имају тај број трче да узму лопту. Група, чије дијете је узело лопту, добија један бод. Побједник је група која је сакупила већи број бодова. 

Вук и лисица

Дјеца ходају у круг држећи се за руке и говоре:

"Бјежи, бјеж',
бјежи, бјеж',
тета лијо јадна,
за тобом гле,
за тобом гле, 
 ето вука гладна."

Када дјеца изговоре посљедњу ријеч, стану, подигну руке високо у страну и говоре уз навоијање:

"Вуче надај се,
лисице не предај се!"

Док дјеца изговарају први дио текста, лисица је у средини круга, а вук изван круга. Када дјеца изговарају други дио текста, вук гони лисицу и хвата је. Ако вук не ухвати лисицу, игра се прекида и бирају се друга дјеца.

Јагода

Дјеца образују круг и држећи се за руке ходају и пјавају:

"Чуј роде народе,
Нада бере јагоде,
коме ће их дати,
хтјели бисмо знати."

Једно дијете је у средини круга, чучи и изводи покрете као да бере јагоде. Када изговоре текст, дјеца се зауставе, а дијете из средине круга доноси неком "јагоде". Тада замијене мјеста и игра се наставља.

Дупли бројеви

Дјеца образују круг а онда се разброје тако да она дјеца која су означена истим бројем буду једно наспрам другог (на крајевима пречника круга). На знак учитеља, прозивањем неког броја, дјеца с тим бројем тче око круга удесно, настојећи да се што прије врате на своје мјесто. Може се организовати такмичење екипа, па се побједе појединаца сабирају и проглашава побједничка екипа.


Бијели хвата црвеног

Формирају се двије групе - "бијели" и "црвени". Свако дијете једне групе има свог пара у другој. На знак учитеља, бијели и црвени (једне екипе) хватају пара из друге, док ови бјеже, а учитељ почиње да мјери вријеме штоперицом. Када и посљедњи пар буде ухваћен, зауставља се штоперица и мјери се вријеме. У наредном хватању, мјери се вријеме за другу екипу и на крају се проглашава побједник. 

Нема коментара:

Постави коментар