петак, 2. април 2021.

Aprilove šale, Dragan Kulidžan

Srpski jezik

Lekcija 136.

Danas je 1. april - Dan šale!

Naravno, shvatili ste da se samo šalim. Svi znamo da je danas 2. april, ali sam se našalila s vama jer danas obrađujemo priču "Aprilove šale" od Dragana Kulidžana.


Dragan Kulidžan

Dragan Kulidžan je poznati pjesnik i pisac koji je objavio mnogo slikovnica i knjiga sa interesantnim pričama u kojima uživaju sve generacije.

Dragan Kulidžan je rođen 1930. godine u Mostaru kojeg je često volio da naziva sunčanim. U Mostaru je počeo školovanje, ali je unatoč tome velik dio života proveo u Sarajevu.

Dok je još bio dijete uvijek je maštao o sanjkanju, grudvanju i snijegu. Ali kako u njegovu rodnu gradu nije bilo sanjkanja, grudvanja jer nije bilo ni snijega, kada je odrastao , počeo je da piše o onome što ga je najviše interesiralo kao dječaka.

Počeo je da piše o najvećoj želji, o snijegu i zabavi na snijegu. Dragan je mnogo volio šume i granje te igru životinja, a radi čega su nastale mnoge priče i pjesme o životinjama.

Dragan je uvijek bio dijete u duši, pa se tako i kada je odrastao igrao i družio sa djecom. Zato nije ni čudno što je mnogo vremena proveo kao urednik "Vesele sveske".

Najpoznatije knjige su: "Pričajte mi", "Srnin potočić", "Priča o Januaru i Medi Mededaju", "Šume i pahuljice", "Kriv je mačak", "Sipajte sipajte", "Čarobne sanke", "Dječak i vojnik".

Dragan je živio i radio u Sarajevu, a umro je 1987. godine.














Нема коментара:

Постави коментар